اطلاعات ضروری داروها و موارد ممنوعه هر کدام از ما زمانی که تصمیم داریم برای یک سفر برنامه ریزی کنیم، حتما لیستی از وسایل و تجهیزات مورد نیاز را آماده می کنیم. این لیست شامل ضروری ترین وسایل و تجهیزات می باشد به طوری که نه بار سفر را سنگین کنیم و نه با فراموش کردن وسیله یا موردی، در سفر به مشکل برخورد نماییم. یکی از اقلام و دسته بندی های این لیست، داروهای مورد نیاز برای سفر می باشد. به همراه داشتن دسته ای از داروها که ممکن است در شرایط مختلف به آنها نیاز داشته باشیم، در سفر حتی ضروری تر از زمانی است که شما در محل زندگی خود هستید. چرا که امکان دسترسی به دکتر، نسخه و داروخانه در هر موقعیتی از سفر ممکن است وجود نداشته باشد. حالا که متوجه شدیم چرا برداشتن داروها برای سفر مهم است باید به یک سوال دیگر نیز جواب بدهیم. اینکه داروهای ضروری سفر چه مواردی می باشند؟ برای پاسخ به این سوال کافی است این مطلب را با هم مرور کنیم تا با داروهای ضروری سفر، دلایل استفاده و جزییات مربوط به آنها بهتر آشنا شویم.
لیست داروهای مهم برای سفر
داروهای سفر و تجهیزات ایمنی، مراقبتی سفر شامل یک جعبه، کیف یا پک کمک های اولیه می باشد که در آن مجموعه ای از داروها و کمک های اولیه قرار می گیرد. در مورد تجهیزات های اولیه مورد نیاز که می توان به گاز استریل، پدهای الکلی، محلول بتادین، چسب زخم و .. اشاره کرد.
در مورد داروهای ضروری دو دسته بندی اولیه برای هر فرد قرار داده می شود. دسته اول داروهایی که افراد به طور معمول و بر اثر بیماری های مختلف استفاده می کنند. مانند افرادی که داروهای فشار خون، دیابت، کم خونی، قند ، چربی و …. را باید به صورت مرتب مصرف نمایند. پس این دسته از داروها دقیقا همان هایی هستند که با زمان بندی و نسخه پزشک در حال استفاده هستید.
اگر در سلامتی کامل هستید و دوره مصرفی خاصی را نمی گذرانید، نیازی هم به دسته اول داروهای ضروری سفر ندارید.
اما دسته دوم داروها که برای همه افراد به صورت عمومی قرار داده می شود و متخصصان تاکید دارند در زمان سفر حتما آنها را به همراه داشته باشید، شامل موارد زیر می باشند:
داروهای ضد تهوع و سرگیجه
داروهای ضد اسهال
مسکن ها و تب بر ها
پمادهای پوستی ضد قارچ
پمادهای ضد باکتری و ضد عفونت
داروهای ضد حساسیت ( نیش حشرات)
داروهای مربوط به دستگاه گوارش و معده
دندان درد
ملاتونین
داروی ارتفاع زدگی
جدای مواردی که به صورت دسته بندی گفته شد، داروی هیوسین برای دردهای روده و شکم، قرص ام دی استازولامید و نفازولین برای مشکلات چشم و سایر داروهایی که با توجه به شناخت فرد و معایناتی که قبل از سفر داشته است، نیاز به مصرف آنها وجود دارد، باید همراه برده شود.
داروهای مناسب برای مسیر سفر
داروهای مناسب برای مسیر سفر
داروهای مناسب برای مسیر سفر با توجه به وسیله حمل و نقل (قطار، هواپیما، کشتی…)
یکی از عوامل تاثیر گذار برای انتخاب سبد دارویی سفر، نوع وسیله نقلیه و مسیر سفر می باشد. اینکه قرار است شما مسیر سفر خود تا مقصد را با ماشین و در جاده طی کنید، با هواپیما و در پرواز بگذرانید، با قطار سفر کنید؟ یا در نهایت با کشتی و در آب باشید، تعیین می کند چه نوع داروهای دیگری را به سبد دارویی سفر اضافه کنید. اما چرا این تفاوت وجود دارد؟ برای اینکه موقعیت شما متفاوت می شود و سیستم بدن با توجه به موقعیت های مختلف واکنش های متفاوتی دارد. برای مثال در سفر دریایی بخاطر تکان های موجود و … احتمال دریا گرفتگی وجود دارد، ولی برای سفر هوایی علاوه بر تجربه چاله های هوایی، افراد بعضا دچار ارتفاع زدگی نیز می شوند. چند دسته از داروهای مهم برای طول مسیر و در وسایل نقلیه متفاوت شامل موارد زیر می باشد .
لوپرامید
آلومینیوم ام جی
سی لاکس
دیمن هیدرینات یا مکلیزین
مسکن های آسپیرین، استامینوفن و ایبوپروفن
توصیه های دارویی در سفر
درست است که خیلی از این داروها بدون نسخه قابل تهیه هستند و روند استفاده از آنها را می توان از داروخانه پرسید و یا در اینترنت جستجو کرد، اما یک سری نکات و ضروریات وجود دارد که در کنار رعایت مصرف درست این داروها باید در طول سفر به آن توجه کنید. چرا که این نکات کمک می کند در خیلی موارد به دارو نیاز نداشته باشید و همچنین اگر به دارو نیاز پیدا کردید مصرف دارو برای شما مشکلی را به وجود نیاورد. در ادامه برخی از مهمترین نکات و توصیه های دارویی را با هم مرور می کنیم :
نام عمومی داروها را یاد بگیرید و بدانید کدام دارو در چه زمینه ای مناسب است، تا در طول سفر با مصرف اشتباه داروها مواجه نشوید.
عدم نگهداری داروها در پشت شیشه اتومبیل و در معرض مستقیم نور خورشید. بهتر است دارو ها را درون داشبورد یا قسمتی از ماشین قرار دهید که خنک است.
اگر قرار است خودتان رانندگی کنید به تاثیرات دارو توجه کنید. اگر دارویی خواب آور است در زمانی استفاده شود که قصد توقف و استراحت دارید.
در صورتی که یک دارو را به صورت مرتب و همیشگی باید استفاده کنید و مربوط به بیماری خاصی ماند قند، دیابت، افسردگی و … می باشد، به اندازه کافی و متناسب با طول سفر از آن تهیه نمایید.
اگر به فشار خون مبتلا هستید، دستگاه فشار سنجی خود را در سفر همراه داشته باشید.
سعی کنید در طول سفر مصرف غذاهای چرب ، فست فود، نیمه آماده و … را تا حد امکان کاهش دهید.
حتما قرص های خود را با مایعات استفاده کنید که بهترین آن آب می باشد. اگر می خواهید زمانی که درون سفر هستید قرص استفاده کنید، به هیچ وجه بدون آب یا نوشیدنی مشابه، این کار را نکنید.
داروها از نظر دز ترکیبات بر اساس رده سنی کودکان و بزرگسالان دسته بندی می شوند. از دادن داروی بزرگسالان به کودکان خود داری کنید.
از مصرف دارو بیشتر از اندازه اعلام شده خود داری کنید. چرا که مصرف بیشتر دارو نه تنها کمکی به رفع مشکل نخواهد کرد که مشکلات و عوارض جانبی را نیز به همراه دارد.
در صورت مصرف داروهای خاص که با نسخه دریافت می شوند، یک کپی از نسخه داشته باشید. اگر سفر خارجی می روید، نسخه خود را ترجمه کرده و به همراه ببرید.
اگر چمدان و وسایلتان در قسمت بار اتوبوس یا هواپیما قرار می گیرد، بهتر است داروها را در کیف دستی یا کوله همراه خود داشته باشید.
قبل از سفر روی داروها کاربرد مصرفی و میزان مصرف را کامل یاد داشت نمایید.
نکات مربوط به نگهداری دارو را به طور کامل از روی آن مطالعه کنید و دقیق همان شرایط را فراهم نمایید.
داروهای ممنوعه در سفر
تا اینجا تمام مطالبی را که بیان کردیم مربوط به داروهایی بود که باید با خود همراه ببریم، اما باید بدانیم که امکان حمل و نقل همه این داروها در سفر های خارجی وجود ندارد. چرا که بعضی از این داروها از جمله مسکن ها در دسته مخدر قرار می گیرند. همچنین برای سایر داروهای مصرفی دیگر حتما باید نسخه ترجمه شده پزشک را به همراه داشته باشیم.
قوانین برای کشورهای مختلف در زمینه دارو متفاوت است و نمی توان برای همه سفر ها یک قانون کلی وضع کرد، پس قبل از سفر با یک جستجوی ساده در مورد کشور مقصد، اطلاعات دارویی مربوط به آن را بدست بیاورید.
از جمله مهمترین داروهای ممنوعه می توان از موارد زیر نام برد :
مسکن های قوی و کدئین ها، ترامادول و داروهای تب بر و ضد درد، همراه داشتن این داروها در خیلی از کشورها باعث دردسرهای بزرگی خواهد شد.
سودافد : داروهایی که شامل سودافد باشند نیز مانند ویکس ممنوع می باشد. هرچند که شما دچار سرماخوردگی باشید باید مجوز و نسخه مورد تایید آن را نیز ارائه کنید.
داروهای شامل آدرال (Adderall) و ریتالین (Ritalin) : این دسته از داروها بخاطر داشتن مت آمفتامین که از ترکیبات شیشه به حساب می آید، توسط بعضی از کشورها ممنوع اعلام شده است. معمولا از این دارو در زمینه موارد عصبی و پیش فعالی استفاده می شود.
جدای این موارد می توان به داروهایی مانند امبین (Ambien)، اینترمزو (Intermezzo) و بنادریل (Benadryl) نیز اشاره کرد که همراه داشتن آنها ممنوع است و در صورت نیاز حتمی باید مجوزهای لازم تهیه شود.